Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Het koningschieten

koningsketting Heerlijkheid van Tillegem

Koning” Volgens van Dale Groot Woordenboek » (bij schuttersfeesten) persoon die de eerste prijs behaalt.
Tijdens twee achtereenvolgende schietingen, op vooraf door de  vereniging/maatschappij vastgestelde data, vindt het Koningschieten op de “staande wip” plaats. Hierbij wordt bovenop de prang één speciale vogel geplaatst, de “Koningsvogel”. De rest van de prang blijft leeg. De pluim van de Koningsvogel is op een grotere blok geplaatst (raakvlak 4 à 5 cm.). Hij, die deze vogel er het meest afgeschoten heeft, mag zich dat jaar "Sire" van zijn vereniging/maatschappij noemen.

De keizer

 Keizer” Volgens van Dale Groot Woordenboek » iemand die drie jaren achtereenvolgend Koning is geweest.
Een schutter die driemaal achtereenvolgens de titel van Koning heeft gewonnen is Keizer bij de vereniging/ maatschappij waarvan hij lid is. De titel “Keizer” is voor het leven!
In België wordt elk jaar een Nationale Keizerschieting gehouden: ’s zondags vòòr Pinksteren. Hierbij schieten de Koningen en Keizers van de diverse maatschappijen tegen 
elkaar. (zie de Statuten en/of het Huishoudelijk Reglement van de betreffende vereniging/ maatschappij)

Onze Kiezer Jurgen Demaere

onze Keizer Oscar Depaepe

Keizer Oscar Depaepe Heerlijkheid van Tillegem

Onze Sire 2016-2019 Jurgen Demaere

Onze Sire 2014-2016 Roger Desmedt

Onze Sire "2013-2014" Koen Delaere

Ook dit jaar was het weer een spannende strijd naar de fel begeerde siretitel. Zoals onze statuten voorschrijven werd de sirevogel in de eerste drie ronden afgeschoten door Bernard Enaert en Koen Delaere. Wat betekende dat er moest gekampt worden... In de zesde ronde wist Koen Delaere de Koningsvogel nogmaals naar beneden te halen. Koen werd geboren op 10 juli 1965, beroepshalve werkt hij bij Deschacht Plastics in Zedelgem. Koen begon zijn schutterscarrier in 1985 in Eernegem. Zijn schoonbroer wist Koen te overhalen eens mee te gaan naar een schuttersfeest. Koen schoot 4 vogels en was meteen verkocht.

Sire 2013 Heerlijkheid van Tillegem Koen delaere

2012-2013 Willy Limbourg

Sire 2012 Heerlijkheid van Tillegem Willy Limbourg

2011-2012 Ivan Van de Casteele

2010-2011 Erik Clyncke

Sire 2010 Heerlijkheid van Tillegem Erik Clyncke